Τι απαιτεί και τι περιλαμβάνει η σωστή διαχείριση website και ιστοσελίδων; Τα κλειδιά της επιτυχίας δεν είναι κοινά για όλους. Ένας οδηγός με τις απαιτούμενες ενέργειες.
Με τη ραγδαία άνοδο της παρουσίας επιχειρήσεων και επαγγελματιών στο διαδίκτυο, σήμερα περισσότερο από ποτέ, όλα εξαρτώνται από την κατάλληλη διαχείριση του ιστοτόπου τους. Ειδικά πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, δυσκολεύονται με το πώς πρέπει να διαχειρίζονται την ιστοσελίδα τους. Και είναι απόλυτα λογικό, καθώς ξεκίνησαν μία επιχείρηση ώστε να πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες και όχι να σχεδιάζουν και να λειτουργούν websites.
Τα κλειδιά της επιτυχίας δεν είναι κοινά για όλους, καθώς υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κλάδων στους οποίους δραστηριοποιείται ο καθένας. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι κανόνες είναι σταθεροί και απαιτούνται για την ανάπτυξη και εξέλιξη ενός επαγγελματικού website.
Η σωστή διαχείριση website και ιστοσελίδων
Καθορίστε τους ρόλους
Ένα πράγμα είναι να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα, όμως ένα άλλο βασικό είναι το ποιος θα αναλάβει τη διαχείρισή της. Η διαχείριση ενός ιστότοπου απαιτεί πολλές ώρες ενασχόλησης και δεν μπορείτε να κάνετε μισές δουλειές εάν θέλετε να είναι μια πηγή εσόδων για την επιχείρησή σας. Θα πρέπει να πάρετε άμεσα την απόφαση για το ποιος θα αναλάβει αυτό το ρόλο και πόσες ώρες εβδομαδιαίως – ή και ημερησίως – επιθυμείτε να αφιερώνει στο site σας.
Η αρχική σελίδα
Δώστε μεγάλη προσοχή στην αρχική σας σελίδα, που είναι και το σημαντικότερο σημείο ενός ιστότοπου. Σε ελάχιστο χρόνο, ένας επισκέπτης του site σας μπορεί να παρατηρήσει πολλά πράγματα. Η ιστοσελίδα, λοιπόν, θα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική και τους στόχους της εταιρείας σας.
Επιλέξτε ένα Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου
Είναι καλό να δημιουργήσετε τον ιστότοπό σας χρησιμοποιώντας ένα Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS) – όπως είναι για παράδειγμα το WordPress -, το οποίο βοηθά και ανεβάζει πολύ την απόδοση του site σας, καθώς είναι φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού, οπότε καλό θα ήταν να το αναθέσετε σε ειδικούς.
Έχετε πάντα στο μυαλό σας τον πελάτη: Αρκετές επιχειρήσεις κάνουν ένα βασικό σφάλμα σχεδιάζοντας και λειτουργώντας τον ιστότοπό τους. Τον δημιουργούν περισσότερο για τον εαυτό τους παρά για τους πελάτες τους. Η διαχείριση θα πρέπει να γίνεται με πελατοκεντρική νοοτροπία, λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις των χρηστών. Για παράδειγμα, ποιον browser χρησιμοποιούν και αν παλιές και νέες εκδόσεις τους υποστηρίζονται από το site.
Δημιουργήστε περιεχόμενο
Η δημιουργία περιεχομένου είναι ζωτικής σημασίας για την ιστοσελίδα σας, από την άνοδό της στις μηχανές αναζήτησης μέχρι την εύρεση δυνητικών πελατών.
Μπορείτε να ενσωματώσετε ένα blog και να γράφετε άρθρα, να ανεβάζετε βίντεο, να προβάλετε κάποιες ζωντανές εκδηλώσεις, να ενημερώνετε τους επισκέπτες για τις προσφορές σας και πολλά ακόμα. Η δημιουργία περιεχομένου είναι καλό να γίνεται όσο πιο συχνά έχετε τη δυνατότητα.
Μην αμελείτε τα social media
Συνήθως, μέσα στα τρία πρώτα αποτελέσματα όταν ο χρήστης αναζητά μια εταιρεία είναι κάποιο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης που αυτή χρησιμοποιεί. Πολλοί χρήστες εισέρχονται στον ιστότοπο της επιχείρησής σας μέσα, π.χ. από τη Σελίδα σας στο Facebook. Φροντίστε οι λογαριασμοί σας στα social media να είναι σωστά ενημερωμένοι και επιμελημένοι και, φυσικά, να συνδέονται εύκολα με τον ιστότοπό σας. Η διαχείριση των social media λογαριασμών σας είναι συνήθως εξίσου σημαντική με αυτή του site σας.
Παρακολουθήστε την επισκεψιμότητα
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ιστότοπους – όπως το Google Analytics – ώστε να παρακολουθείτε την επισκεψιμότητα του website σας, να αναλύετε το κοινό σας και βάσει των δεδομένων να βελτιώνετε τη marketing στρατηγική σας.
Ακολουθήστε μας στo Facebook, στο Instagram και στο Linkedin