Ένας χρήσιμος οδηγός με συμβουλές σχετικά με το πώς να δημιουργήσετε το ιδανικό, επαγγελματικό e-portfolio για εσάς.
Με τον όρο e-portfolio, σε επαγγελματικό πάντα επίπεδο, εννοούμε ένα προσωπικό ηλεκτρονικό χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο στοιχείων – για παράδειγμα έγγραφα, εικόνες, βίντεο – που έχουν ως σκοπό να παρουσιάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά και τις ικανότητές μας. Είναι ουσιαστικά ένα πλούσιο και πιο εξελιγμένο βιογραφικό το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον κάτοχό του.
Οι πληροφορίες αυτές δεν αφορούν μόνο «ξερά» στοιχεία όπως έχουμε συνηθίσει στα κλασικά βιογραφικά σημειώματα. Αντιθέτως, ένα e-portfolio οφείλει να περιέχει πιο αναλυτικές πληροφορίες όπως μελέτες τις οποίες έχει πραγματοποιήσει ο επαγγελματίας, εξειδικευμένα σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει, έρευνες, αναλυτικές δεξιότητες, επιτεύγματα κ.ά. Ασφαλώς, το μεγαλύτερο ατού ενός ηλεκτρονικού χαρτοφυλακίου είναι η παρουσίαση δειγμάτων της δουλειάς του προσώπου που αφορά. Το συγκεκριμένο σημείο μπορεί να γίνει πολύ εντυπωσιακό αφού η χρήση πολυμέσων μας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε τα καλύτερα έργα μας, το στυλ και τη μέθοδο εργασίας μας.
Πώς να δημιουργήσετε το ιδανικό e-portfolio που θα κάνει τη δουλειά σας να ξεχωρίζει;
Αρχικά, σκεφτείτε προσεκτικά το περιεχόμενο που θέλετε να συμπεριλάβετε. Επιλέξτε τα καλύτερα δείγματα δουλειάς σας, αυτά που αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητές σας με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό που βλέπουν οι χρήστες είναι αυτό για το οποίο θα σας πλησιάσουν. Επομένως, μη συμπεριλάβετε εργασίες που ενδέχεται να προσελκύσουν τύπους πελατών τους οποίους δεν θέλετε.
Επιλέξτε να παρουσιάσετε μια ποικιλία με τα πιο επιτυχημένα σας projects, αυτά που έλαβαν τα καλύτερα σχόλια και είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ακόμα και αν οι εργασίες σας είναι άφθονες, ο ενδιαφερόμενος θα κάνει κλικ σε μερικά μόνο προτού προχωρήσει παρακάτω. Δέκα έως είκοσι δείγματα που δένουν αρμονικά μεταξύ τους, είναι αρκετά.
Να θυμάστε να χρησιμοποιείτε πάντα εικόνες και φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης στο e-portfolio σας, ώστε να φαίνονται το ίδιο καλά σε οποιοδήποτε μέγεθος οθόνης. Οι καθαρές, κοντινές λήψεις είναι ιδανικές για χρήση στα social media και χαρίζουν ένα πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα.
Φροντίστε να ενημερώνετε τακτικά το χαρτοφυλάκιό σας. Οι τάσεις, οι τεχνικές και η τεχνολογία αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φαίνεστε ξεπερασμένοι.
Βεβαιωθείτε πως οι δουλειές που επιλέξατε δένουν μεταξύ τους, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τη «μάρκα» σας και δεν φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί από μία ομάδα πολλών διαφορετικών ατόμων.
Συμπεριλάβετε σημειώσεις σχετικά με το έργο, ποιος ήταν ο πελάτης, τι δεξιότητες χρησιμοποιήθηκαν, πώς προωθήθηκε, ίσως και κάποιο αναφορά του πελάτη σε αυτό.
Μην χρησιμοποιείτε animation στο e-portfolio. Οτιδήποτε ιδιαίτερα περίπλοκο θα πρέπει να αποφεύγεται. Διατηρήστε το απλό και καθαρό, χωρίς σημεία που αποσπούν την προσοχή του πελάτη από την ουσία.
Τέλος, απευθυνθείτε ιδανικά σε επαγγελματίες που μπορούν να σας βοηθήσουν στη δημιουργία ενός e-portfolio και συνεργαστείτε μαζί τους ώστε να αναδείξετε σωστά και αποτελεσματικά τη δουλειά σας.
Πηγή: canva.com
Ακολουθήστε μας στo Facebook, στο Instagram και στο Linkedin