You are currently viewing Μήδεια: Η σκοτεινή μάγισσα της μυθολογίας

Μήδεια: Η σκοτεινή μάγισσα της μυθολογίας

Μήδεια, η σκοτεινή μάγισσα της μυθολογίας και η ιστορία της, που στηρίζεται στον έρωτα, το μίσος και την εκδίκηση. Μία σκοτεινή προσωπικότητα που μας παρουσιάζεται μέσα από τα κείμενα της ελληνικής μυθολογίας.

Η Μήδεια ήταν κόρη του βασιλιά της Κολχίδας, Αιήτη. Είχε, επιπλέον, συγγένεια με την μάγισσα Κίρκη (Ομήρου Οδύσσεια). Θεωρείται μάγισσα γιατί χρησιμοποιούσε ξόρκια, είχε μαντικές ικανότητες, έκανε ανθρωποθυσίες κ.ά.

Η ιστορία της ξεκινά όταν ο Ιάσονας, αρχηγός της αργοναυτικής εκστρατείας, ζήτησε από το θείο του Πελία τη νόμιμη εξουσία της Ιωλκού. Τότε εκείνος τον προκάλεσε να του φέρει το χρυσόμαλλο δέρας που βρισκόταν κρεμασμένο σε μια βελανιδιά, στη χώρα των Κόλχων. Όταν ο Ιάσονας, έφτασε στην Κολχίδα, η κόρη του Αιήτη, βασιλιά των Κόλχων, Μήδεια, τον ερωτεύτηκε και τον βοήθησε να αποκτήσει το χρυσόμαλλο δέρας.

Το ζευγάρι, έχοντας στην κατοχή του το χρυσόμαλλο δέρας, προσπάθησε να φύγει από την Κολχίδα όμως ο βασιλιάς Αιήτης τους κυνήγησε. Τότε η Μήδεια έσφαξε τον αδελφό της Άψυρτο, τον κομμάτιασε και πέταξε τα κομμάτια του στη θάλασσα. Ο Αιήτης έχασε πολύτιμο χρόνο για να περισυλλέξει τα κομμάτια του γιου του και ο Ιάσονας με τη Μήδεια κατάφεραν να διαφύγουν.

Επιστρέφοντας στην Ιωλκό, η Μήδεια θέλησε να εκδικηθεί τον Πελία για τον κίνδυνο στον οποίο είχε υποβάλλει τον αγαπημένο της. Ο Ιάσονας όχι μόνο συμφώνησε μαζί της, σχεδόν την παρακάλεσε να τον εκδικηθεί. Εκείνη, χρησιμοποιώντας τις ίδιες τις κόρες του Πελία, τις έπεισε να σφάξουν τον πατέρα τους δίνοντάς τους την υπόσχεση πως θα τον ξανά κάνει νέο. Εκείνες πείστηκαν και σκότωσαν τον πατέρα τους. Αμέσως μετά το θάνατο του Αιήτη, ο Ιάσονας και η Μήδεια έφυγαν για την Κόρινθο καθώς τους καταδίωκαν για το θάνατο του βασιλιά.

Ο γάμος του Ιάσονα και της Μήδειας έγινε κρυφά στο σπήλαιο της Μάκριδος στη Σχερία, που έκτοτε θεωρούνταν ιερό της Μήδειας.

Σύμφωνα με τον Διόδωρο, έζησαν μαζί δέκα χρόνια και απέκτησαν δύο παιδιά. Στην αρχή ο Ιάσονας την τιμούσε, όμως αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση του βασιλιά Κρέοντα και να παντρευτεί την κόρη του Γλαύκη ή Κρέουσα, είτε για να συνδέσει τα παιδιά του με τον βασιλικό οίκο της Κορίνθου είτε γιατί η Μήδεια είχα πια μεγαλώσει και η ομορφιά της ήταν πιο θαμπή μπροστά στη νεαρή Γλαύκη. Η Μήδεια θα εξοριζόταν.

Με την προθεσμία της μιας μέρας που κέρδισε, η Μήδεια ετοίμασε την εκδίκησή της. Άλειψε με μαγική αλοιφή ένα πολύχρωμο φουστάνι, ένα χρυσό στεφάνι και άλλα στολίδια και κοσμήματα και τα έστειλε, μέσω των παιδιών της, στη Γλαύκη. Το δηλητήριο ενεργοποιήθηκε αμέσως μόλις τα φόρεσε. Το κορίτσι κάηκε, το ίδιο και ο πατέρας της που έτρεξε να τη βοηθήσει.

Για να εκδικηθεί ακόμα περισσότερο τον Ιάσονα, η Μήδεια σκότωσε τα δύο τους παιδιά.

Μετά το θάνατο των παιδιών της, η Μήδεια το έσκασε στην Αθήνα όπου παντρεύτηκε το βασιλιά Αιγέα και απέκτησαν μαζί ένα γιο, τον Μήδο. Όταν προσπάθησε να σκοτώσει τον γιο του Αιγέα, Θησέα, εξορίστηκε και από την Αθήνα. Έφυγε για την Ασία με τον γιο της Μήδο και στη συνέχεια γύρισε στην πατρίδα της Κολχίδα, όπου αποκατέστησε τον πατέρα της στον θρόνο, τον οποίο είχε πάρει με τη βία ο αδελφός του Πέρσης.

Η Μήδεια διώκεται σχεδόν από παντού για τα φρικτά της εγκλήματα. Ο μύθος λέει ότι στο τέλος μεταφέρθηκε στα Ηλύσια πεδία, με άρμα που έστειλε ο Ήλιος, και εκεί παντρεύτηκε τον Αχιλλέα.

Παλαίφατος, Πολύβιος, Στράβωνας, Διόδωρος Σικελιώτης, Ευήμερος, Ευρυπίδης …

Πηγές: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AE%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1
https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology/lexicon/magicians/page_004.html https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AE%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1_(%CE%95%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82)

Διαβάστε εδώ περισσότερες ιστορίες από τη μυθολογία

Ακολουθήστε μας στo Facebook, στο Instagram και στο Linkedin