You are currently viewing Ποιο να διαλέξω: Wix ή WordPress;

Ποιο να διαλέξω: Wix ή WordPress;

Ποιο από τα δύο να διαλέξω ως καταλληλότερο για την κατασκευή του ιστοτόπου μου, το Wix ή το WordPress; Ποιο από τα δύο είναι ιδανικό για το δικό σας site;

Ξεκινώντας την έρευνα για την κατασκευή ενός ιστοτόπου, δύο είναι τα ονόματα που σίγουρα θα εμφανιστούν μπροστά σας. Το Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου WordPress και η πλατφόρμα δημιουργίας website, Wix. Ποιο από τα δύο είναι ιδανικό για το δικό σας site; Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε ενός; Παρακάτω, θα σας τα περιγράψουμε με απλά λόγια ώστε να σας βοηθήσουμε στην απόφασή σας.

Ποιο να διαλέξω: Wix ή WordPress;

Αρχικά, είναι ξεκάθαρο πως βασική φιλοσοφία και των δύο είναι η απλότητα και η προσβασιμότητα ακόμα και σε αρχάριους. Να μπορεί, επομένως, κάποιος μη προγραμματιστής να διαχειριστεί αν επιθυμεί έναν λειτουργικό και όμορφο ιστότοπο.

Ακόμα και σε αυτό το σημείο όμως, έχουμε κάποιες διαφορές. Για παράδειγμα, το Wix αποφάσισε να θυσιάσει κάποια ευελιξία προκειμένου να δημιουργήσει μια εμπειρία δημιουργίας λειτουργικών ιστοτόπων ακόμη και τους απολύτως αρχάριους. Το WordPress, από την άλλη πλευρά, θυσιάζει λίγο τη φιλικότητα προς το χρήστη, προκειμένου να σας δώσει τη δυνατότητα να προσαρμόσετε το 100% του ιστοτόπου σας και να δημιουργήσετε ακριβώς αυτόν που έχετε ονειρευτεί.

Δημιουργία ιστοτόπου

Σχετικά με την ευκολία δημιουργίας ενός website, στο Wix κάνετε εγγραφή, επιλέγετε τον τύπο του ιστοτόπου που θέλετε να δημιουργήσετε, διαλέγετε ένα template, βάζετε το δικό σας κείμενο, φωτογραφίες κ.λπ., πατάτε «δημοσίευση» και το site σας είναι αμέσως στο διαδίκτυο. Η όλη διαδικασία είναι απλή, αρκεί να μην επιθυμείτε πολλές προσαρμογές. Από την άλλη, στα δωρεάν templates το domain name σας θα περιλαμβάνει μέσα και τη λέξη Wix, δεν είναι κάτι που μπορείτε να αλλάξετε. Επίσης, στα δωρεάν templates η εταιρεία τοποθετεί διαφημιστικά banners στην κορυφή και το τέλος του ιστοτόπου σας και δεν υποστηρίζει σημαντικά πρόσθετα όπως Google Analytics και eCommerce.

Αντιθέτως, το WordPress απαιτεί κάποιες προκαταρκτικές ενέργειες όπως την εύρεση web hosting και την απόκτηση domain name, αλλά σίγουρα δεν σας υποχρεώνει να τοποθετήσετε διαφημίσεις που δεν επιθυμείτε στον ιστότοπό σας και δεν σας περιορίζει στη χρήση πρόσθετων, προσφέροντάς σας μάλιστα και το εξαιρετικό WooCommerce. Μόλις εγκαταστήσετε το WordPress είστε έτοιμοι να επιλέξετε ένα «θέμα» για την εμφάνιση του site σας. Μπορείτε να βρείτε πολύ όμορφα δωρεάν όσο και επί πληρωμή θέματα.

Προσθήκη λειτουργικότητας στο website σας

Αν θέλετε να προσθέσετε λειτουργικότητα στον ιστότοπό σας στο Wix, θα βασίζεστε κυρίως στο Wix App Market. Πρόκειται για μία αγορά εφαρμογών που προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά εξακολουθεί να μην πλησιάζει όλα όσα μπορείτε να κάνετε με το WordPress. Προς το παρόν, το Wix App Market έχει μόνο 288 εφαρμογές συνολικά. Αυτό σε σύγκριση με το WordPress είναι μηδαμινό. Επιπλέον, είστε σοβαρά περιορισμένοι όσον αφορά την τροποποίηση σημείων του κώδικα.

Με το WordPress έχετε πολύ μεγαλύτερη ευελιξία και στα δύο μέτωπα. Επί του παρόντος, το WordPress διαθέτει πάνω από πενήντα τρεις χιλιάδες δωρεάν πρόσθετα που μπορείτε να εγκαταστήσετε και χιλιάδες επιπλέον πρόσθετα επί πληρωμή. Μπορείτε λοιπόν να ενσωματώσετε στον ιστότοπό σας social media, φόρμες επικοινωνίας, reviews και ότι άλλο επιθυμείτε. Ακόμα, εσείς ή κάποιος προγραμματιστής είστε ελεύθεροι να προσθέσετε στο site σας προσαρμοσμένο κώδικα, κάτι που σας δίνει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία.

Έλεγχος δεδομένων σε κάθε πλατφόρμα

Και σε αυτό το σημείο, το WordPress είναι ξεκάθαρα ο νικητής. Η ιδιοκτησία των δεδομένων σας θα πρέπει να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην τελική σας απόφαση. Ως ιδιοκτησία δεδομένων, εννοούμε πράγματα όπως το να μπορείτε να κατεβάσετε ένα αντίγραφο του περιεχομένου σας ή να το μετακινήσετε εύκολα σε άλλο πρόγραμμα δημιουργίας ιστοτόπων.

Ένα site Wix και όλο το περιεχόμενό του φιλοξενούνται αποκλειστικά στους διακομιστές του Wix και δεν μπορούν να μεταφερθούν αλλού. Συγκεκριμένα, δεν είναι δυνατή η εξαγωγή ή η ενσωμάτωση αρχείων, σελίδων ή ιστοτόπων που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας το Wix Editor ή το ADI, σε άλλο εξωτερικό προορισμό ή κεντρικό υπολογιστή. Με το WordPress, έχετε πάντα τον πλήρη έλεγχο όλων των δεδομένων σας. Μπορείτε να τα κατεβάσετε ή να τα διαχειριστείτε στο 100%.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο στις δύο πλατφόρμες

Με το Wix μπορείτε είτε να επιλέξετε από ένα προκατασκευασμένο template ηλεκτρονικού καταστήματος είτε να προσθέσετε μία εφαρμογή καταστήματος σε ένα υπάρχον template. Είναι εντάξει για απλά προϊόντα αλλά δεν έχετε και πάλι την ευελιξία να προσαρμόσετε πραγματικά τις πληροφορίες του προϊόντος σας. Αν πουλάτε απλώς ένα μπλουζάκι το Wix είναι πιθανότατα εντάξει. Αλλά για μεταβλητά ή προσαρμοσμένα προϊόντα, πιθανότατα θα θελήσετε μεγαλύτερη ευελιξία.

Το WordPress, από την άλλη, είναι η κυρίαρχη πλατφόρμα ecommerce, με το WooCommerce να αντιπροσωπεύει το 42% όλων των ιστοτόπων ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι δύο πιο κοινές επιλογές είναι το WooCommerce που εστιάζει κυρίως σε φυσικά προϊόντα και το Easy Digital Downloads που επικεντρώνεται κυρίως σε εικονικά προϊόντα. Μαζί με κάθε βασικό πρόσθετο ηλεκτρονικού εμπορίου, μπορείτε επίσης να βρείτε αμέτρητα επιπλέον πρόσθετα για να επεκτείνετε το κατάστημά σας ακόμη περισσότερο. Το WordPress σας προσφέρει ευελιξία σχετικά με τον τρόπο εμφάνισης των προϊόντων, τη διαχείριση των παραγγελιών και πολλά άλλα.

Wix vs WordPress

Εάν θέλετε απλώς έναν εύκολο τρόπο για να δημιουργήσετε έναν βασικό ιστότοπο και δεν ασχολείστε με την πλήρη ιδιοκτησία δεδομένων ή την ευελιξία να προσαρμόσετε τον ιστότοπό σας, τότε το Wix είναι πιθανώς μια εξαιρετική λύση.

Ωστόσο, για τους περισσότερους χρήστες το WordPress είναι ίσως η καλύτερη λύση. Έχετε πολύ μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και πλήρη έλεγχο των δεδομένων σας και της ιδιοκτησίας σας.

Πηγές: kinsta.com, ecommerce-platforms.com

Ακολουθήστε μας στo Facebook, στο Instagram και στο Linkedin