You are currently viewing Τι είναι το φημισμένο παιχνίδι Dungeons and Dragons;

Τι είναι το φημισμένο παιχνίδι Dungeons and Dragons;

Τι είναι το φημισμένο παιχνίδι (RPG) Dungeons and Dragons; Πότε κυκλοφόρησε για πρώτη φορά και πόσο επηρέασε τον κόσμο των παιχνιδιών;

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Το Dungeons & Dragons (σ.σ. σε συντομογραφία «D&D» ή «DnD») είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων φαντασίας (RPG) που σχεδιάστηκε αρχικά από τους Gary Gygax και Dave Arneson. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1974 από την Tactical Studies Rules, Inc. (TSR). Έχει εκδοθεί από την Wizards of the Coast (τώρα θυγατρική της Hasbro) από το 1997.

Η κυκλοφορία του «Dungeons & Dragons» αναγνωρίζεται ευρέως ως η αρχή των σύγχρονων παιχνιδιών ρόλων καθώς και της βιομηχανίας αυτών. Επίσης, επηρέασε βαθιά τα βιντεοπαιχνίδια, ειδικά το είδος βιντεοπαιχνιδιών Role-playing.

Τι είναι το φημισμένο παιχνίδι Dungeons and Dragons;

Τι είναι το φημισμένο παιχνίδι Dungeons and Dragons;

Το παιχνίδι προήλθε από μινιατούρες πολεμικών παιχνιδιών, με μια παραλλαγή του παιχνιδιού «Chainmail» του 1971 να χρησιμεύει ως το αρχικό σύστημα κανόνων. Το D&D απομακρύνεται από το παραδοσιακό «wargaming» επιτρέποντας σε κάθε παίκτη να δημιουργήσει τον δικό του χαρακτήρα για να παίξει, αντί για έναν στρατιωτικό σχηματισμό. Αυτοί οι χαρακτήρες ξεκινούν φανταστικές περιπέτειες μέσα σε ένα κόσμο φαντασίας που δημιουργείται από τον Dungeon Master (DM).

Ένας Dungeon Master χρησιμεύει ως διαιτητής και αφηγητής του παιχνιδιού, ενώ διατηρεί το σκηνικό στο οποίο εξελίσσονται οι περιπέτειες και παίζει όλους τους ρόλους των κατοίκων που παρουσιάζονται στον κόσμο του παιχνιδιού. Οι χαρακτήρες σχηματίζουν μία ομάδα και αλληλεπιδρούν με τους υπόλοιπους ρόλους του Dungeon Master.

Μαζί λύνουν γρίφους, συμμετέχουν σε μάχες, εξερευνούν και συγκεντρώνουν θησαυρούς και γνώση. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι παίκτες/ήρωες κερδίζουν πόντους εμπειρίας (XP) για να «ανέβουν» επίπεδα και να γίνουν πιο ισχυροί.

Οι εκδόσεις του Dungeons and Dragons

Το 1977, το παιχνίδι χωρίστηκε σε δύο κλάδους: έναν με σχετικά απλό σύστημα με τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού και έναν πιο δομημένο, με ένα σύστημα πολύπλοκων κανόνων, Advanced Dungeons & Dragons (σ.σ. συντομογραφία AD&D).

Η δεύτερη έκδοση του AD&D δημοσιεύθηκε το 1989. Το 2000 κυκλοφόρησε η τρίτη έκδοση συνεχίζοντας το σύστημα AD&D. Οι κανόνες της τρίτης έκδοσης αποτέλεσαν τη βάση του Συστήματος d20, το οποίο είναι διαθέσιμο υπό την Άδεια Ανοιχτού Παιχνιδιού (OGL) για χρήση από άλλους εκδότες. Μία αναθεωρημένη έκδοση, η τρεισήμισι, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2003 ενώ η τέταρτη έκδοση κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2008. Η τελευταία του έκδοση είναι η πέμπτη που κυκλοφόρησε το 2014.

Τι χρειαζόμαστε για να παίξουμε το Dungeons and Dragons;

Τι είναι το φημισμένο παιχνίδι Dungeons and Dragons; - Ζάρια

Οι παίκτες/ήρωες χρειάζονται το βιβλίο του παίκτη (Player’s Handbook), ένα φύλλο χαρακτήρων και έναν αριθμό πολυεδρικών ζαριών. Πολλοί παίκτες χρησιμοποιούν επίσης μικροσκοπικές φιγούρες.

Ο Dungeon Master καλό θα ήταν να διαθέτει και τα τρία βιβλία του παιχνιδιού: Το Βιβλίο του Παίκτη (Player’s Handbook), τον Οδηγό του Dungeon Master (Dungeon Master’s Guide) και το Εγχειρίδιο των Τεράτων (Monster Manual). Θα χρειαστεί ακόμα πολυεδρικά ζάρια, διάφορες φιγούρες για τα πλάσματά του, χάρτες, διάφορα εξειδικευμένα ταμπλό ως οπτικά βοηθήματα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της μάχης.

Τι είναι το φημισμένο παιχνίδι Dungeons and Dragons; - Φύλλο Χαρακτήρα

Υπάρχουν πολλά προαιρετικά αξεσουάρ που είναι διαθέσιμα για τη βελτίωση του παιχνιδιού, όπως βιβλία με διευρυμένους κανόνες και διάφορες ρυθμίσεις για τις αποστολές.

Οι περιπέτειες του Dungeons and Dragons

Το παιχνίδι και η περιπέτεια στην οποία θα εμπλακούν οι παίκτες καθορίζεται από τον Dungeon Master. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία για την επιλογή περιπέτειας και πολλοί φανταστικοί κόσμοι. Ένας από αυτούς – και ο πιο γνωστός – είναι το «Forgotten Realms». Το «Forgotten Realms» είναι ένας φανταστικός κόσμος με παράξενα εδάφη, πανίσχυρες θεότητες και επικίνδυνα πλάσματα.

Οι περισσότεροι φανταστικοί κόσμοι για τις περιπέτειες διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο. Στην πλειοψηφία τους όμως είναι στα αγγλικά.
Πολλές φορές ο Dungeon Master προτιμά να δημιουργήσει το δικό του κόσμο για να παίξουν οι παίκτες.

Dungeons and Dragons, η δημοφιλία του παιχνιδιού
Τι είναι το φημισμένο παιχνίδι Dungeons and Dragons;

Η πρώιμη επιτυχία του D&D οδήγησε σε πολλαπλασιασμό παρόμοιων παιχνιδιών. Παρά τον ανταγωνισμό, παρέμεινε ο ηγέτης της αγοράς στη βιομηχανία παιχνιδιών ρόλων.

Το 2004, το D&D ήταν ακόμα το πιο γνωστό παιχνίδι ρόλων στις ΗΠΑ και με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Περίπου είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι είχαν παίξει το παιχνίδι και περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια ήταν οι εισπράξεις παγκοσμίως από πωλήσεις σε βιβλία και εξοπλισμό.
Το 2017 ήταν η χρονιά με τον μεγαλύτερο αριθμό παικτών στην ιστορία του — 12 με 15 εκατομμύρια παίκτες μόνο στη Βόρεια Αμερική.

Οι πωλήσεις της 5ης έκδοσης του D&D αυξήθηκαν κατά 41% το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 52% εκατό το 2018, τη καλύτερη χρονιά για τις πωλήσεις του παιχνιδιού μέχρι σήμερα.

Το D&D είναι γνωστό και για άλλα προϊόντα με την επωνυμία D&D. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία και έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Ιστορική αναφορά

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, το D&D συνδέθηκε ψευδώς από διάφορους συντηρητικούς και θρησκόληπτους με τον σατανισμό και την αυτοκτονία.

* Στην Ελλάδα τα βιβλία κυκλοφορούν από τα Κάισσα Stores.

Πηγές:en.wikipedia.org,dnd.wizards.com

Ακολουθήστε μας στo Facebook, στο Instagram και στο Linkedin